Hoppa till innehåll Ställ en fråga!

Gårdsföreningar

[f2_childpages]

För oss är det självklart att du som hyresgäst ska få vara med och bestämma över din bostad och dess närmaste omgivning. Att vara delaktig och påverka beslut som rör det egna bostadsområdet kan ske på många olika sätt.

När vi bygger om eller förändrar i utemiljöer och fastigheter tar vi så ofta vi kan hjälp av våra hyresgäster för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Våra bomöten är ett annat sätt att fånga upp synpunkter och diskutera hur vi gemensamt kan förbättra boendemiljön.

Boinflytande betyder också att du och dina grannar själva kan ta initiativet till förändringar och bidra med idéer som hjälper oss att utveckla verksamheten. Att bilda gårdsförening är ett sätt, ett annat är att bli värd för något i ditt område.

Gårdsföreningar

Grannar som lär känna varandra och gör saker tillsammans ökar trivseln och tryggheten i våra områden. Därför uppmuntrar vi tillsammans med Hyresgästföreningen dem som vill att starta gårdsföreningar. En gårdsförening kan syssla med allt från odling till barnaktiviteter eller silversmide och ska vara öppen för alla hyresgäster. Just nu finns över 100 aktiva gårdsföreningar runt om i Poseidon.

Här hittar du mer information om vilka gårdsföreningar som är aktiva i just ditt område: Våra bostadsområden.

Starta gårdsförening

Att bilda gårdsförening är enkelt. Föreningen ska bestå av en styrelse på minst tre personer. Sedan finns inga gränser för hur många som kan vara med. Enda kravet är att alla medlemmar har ett hyresavtal med Poseidon och att föreningen håller ett årsmöte. Föreningen ska vara öppen för alla och ska inte ha någon politisk eller religiös verksamhet.

Det kostar ingenting att vara medlem i en gårdsförening och vad varje förening vill syssla med bestämmer de boende själva. Pengarna till verksamheten kommer från de boinflytandemedel, som Poseidon tar in av alla hyresgäster som en del av hyran.

Några av våra gårdsföreningar har valt att sköta om gården med dess planteringar och uteplatser. Andra startar snickarverkstad, silversmide, gym eller en studiecirkel i släktforskning. Men det går lika bra att träffas för att spela spel, fika och umgås i all enkelhet. Det viktiga är att alla ges möjlighet att delta i den mån de själva kan och vill.

Är du och dina grannar intresserade av att starta en gårdsförening?

Då kan ni få hjälp av Poseidon och Hyresgästföreningen att organisera och finansiera era aktiviteter. Kontakta Cecilia von Elern på Poseidon, telefon 031-332 11 15, eller Kicki Persson på Hyresgästföreningen Region Västra Sverige, telefon 0706-99 38 54. De kan även hjälpa dig att komma igång eller ta kontakt med befintliga gårdsföreningar i ditt område!

 

Bli värd i ditt område

Har du tid över och vill engagera dig ännu mer i ditt kvarter? Då kan du bli extravärd hos Poseidon. Som värd fungerar du som ett extra stöd till hus- eller miljövärdarna, som får snabbare information om något behöver fixas i området. Som blom- eller gårdsvärd håller du extra kolla på exempelvis miljörummet eller planteringarna på gården.

Är du intresserad av att bli värd i ditt område? Prata med din husvärd, så berättar han eller hon gärna mer!

”Det viktiga är att alla ges möjlighet att delta i den mån de själva kan och vill.”