Hoppa till innehåll Ställ en fråga!

Rökfritt hos oss

[f2_childpages]

I takt med att allt fler platser blir rökfria ökar förväntningarna på att kunna vistas i rökfria miljöer. Sedan 2015 är all nyproduktion helt rökfri. Du som bor hos Poseidon har tillsammans med dina grannar möjlighet att bestämma om ni vill ha det rökfritt där ni bor. Från den 1 december 2018 råder rökfritt inomhus i alla nya kontrakt. Och från den 1 juli 2019 är alla våra lekplatser rökfria.

Rökfria lägenheter

Från den 1 december 2018 är alla våra lägenheter som hyrs ut på nya kontrakt rökfria inomhus. Det innebär att du som bor i lägenheten får röka på balkong och uteplats, men inte inomhus.

Rökfria uppgångar

I våra nybyggda hus är det rökförbud både inomhus och på balkonger/uteplatser samt vid entréerna.

Du som redan bor hos oss kan också vara med och påverka din boendemiljö. Om alla grannar i en uppgång är överens och går ihop och skickar in en ansökan till oss, kommer vi att skicka ut kontraktstillägg och därefter införa rökfritt i uppgången. Rökfritt innebär i det här fallet att uppgången blir helt rökfri, det vill säga att rökning inte blir tillåten i lägenheter, på balkonger/uteplatser eller i nära anslutning till entrén.

Är du intresserad? Använd gärna dokumentet nedan för att samla dina grannars intresseanmälan och skicka in det till oss!

Vi vill ha en rökfri uppgång – blankett

Frågor och svar om rökfritt

Vad innebär rökfria uppgångar?

I korthet innebär det att vi inför rökförbud i uppgångar där alla grannar tackar ja till erbjudandet. Förbudet gäller tobaksrökning i lägenheter, på balkonger, uteplatser, i gemensamma utrymmen och vid entrén. Nuvarande och kommande hyresgäster får skriva under ett kontraktstillägg där man samtycker till rökförbudet.

Vad gäller för rökning i husen idag?

Sedan 2015 är alla nybyggda lägenheter helt rökfria. Från den 1 december 2018 är det rökförbud inomhus i alla nya kontrakt.

I alla hus är det rökförbud i allmänna utrymmen, såsom trappuppgångar, tvättstugor och källare. Det är inte heller tillåtet att röka på balkongen om det stör andra.

Jag störs av att grannen i uppgången bredvid röker. Vad ska jag göra?

I ett hyreshus bor man nära sina grannar och det gäller att ta hänsyn till dem som bor runt omkring. Om du blir störd av att grannen röker – prata gärna med hen och berätta att röken stör dig. Om du upplever allvarliga störningar på grund av rökande grannar kan du alltid vända dig till din husvärd, som kan ta upp det med din granne.

Varför just rökning? Varför inte förbjuda pälsdjur eller parfym som många är allergiska mot?

Enligt Folkhälsomyndigheten är rökning är en av de främsta riskfaktorerna för sjukdom och för tidig död som faktiskt går att förebygga. Även personer i omgivningen påverkas negativt genom rökning. Idag är det bara 8,8 procent av befolkningen som uppger att de röker dagligen.

Att rökning har en så stor negativ inverkan på den egna och omgivningens hälsa i kombination med att relativt få människor röker och att en majoritet av våra hyresgäster skulle vilja bo rökfritt gör att vi har valt att erbjuda rökfria uppgångar där alla grannar är överens.

Jag störs av att min granne röker, kan ni inte tvinga fram ett förbud om majoriteten är för det?

Nej, det kan vi inte. Eftersom det inte finns någon lag som förbjuder rökning i lägenheter vill vi att alla ska vara överens när vi inför helt rökfria uppgångar.

Vart ska jag som rökare ta vägen? Snart finns väl ingenstans att bo?

För oss är det viktigt att erbjuda boende för alla och att du som hyresgäst ska ha inflytande över din boendemiljö. Därför etablerar vi bara helt rökfria uppgångar där alla grannar är överens om att de vill ha det.

Vi välkomnar självklart även dig som röker till våra lägenheter, men om du bor i en rökfri lägenhet behöver du gå utomhus för att röka.